Valaisuvinkkejä nykyajan kotiin

ylenaamutv

Juha Hietanen haastatteli Ilkka Pekanheimoa Kodin valaistuksesta aamu-tv:ssä 21.10. Tässä on 7 minuutin video yle-areenassa.  

Tässä on alkuperäinen haastattelusuunnitelma. Haastattelijan tekemät kysymykset sinisinä. Paljon jäi siis kysymättä. 

Julkaiset ensi kuussa kodin LED-valaistusoppaan. 

Kyllä vaan. Valaistusopasta odotellessa voi katsella valaistusohjeita blogistani
valaistusta.wordpress.com
Sieltä kannattaa katsoa Seinäjoen asuntomessutalojen valaistusarviointi. Siellä on yli 200 esimerkkiä kodin valaistuksesta. Niistä oppii paljon. Kannattaa välttää selviä virheitä ja toteuttaa hyviksi havaitut ratkaisut.

Mitä asioita tulee huomioida kodin sisävalaistusta suunniteltaessa?

Kokeile päivänvalolamppua, katso miten hyvin näet siinä värejä ja lukea. Suunnittele itse alustava valaistussuunnitelma kotisi pohjapiirrokseen. Voin tarkistaa suunnitelmasi ja tehdä siihen mahdollisia parannusehdotuksia.

Suosit päivänvalolamppuja. Eikö niiden valo ole sinistä? 

Kotien valaistus on usein yksitoikkoisen lämminsävyistä ja värit muuttavaa. Lähes kaikki, jotka kokeilevat valoa, joka sisältää samat aallonpituudet (värit) kuin aito päivänvalokin, pitävät sitä erinomaisena. Kokeilu on tarpeen, sillä muutos on suuri. Päivänvalolla voidaan saada myös lämminsävyisiä ympäristöjä, mikäli käytetään sisustuksessa lämminsävyisiä värejä.

Usein todella luullaan, että päivänvalolampun valo on sinistä. Keskipäivän päivänvaloa matkivan lampun valo on kuitenkin puhtaan valkoista. Kukaan ei moiti keskipäivän päivänvaloa ulkona siniseksi. Se on sitä parasta valoa ihmiselle.

Lämmin, kodikas tunnelma saadaan aidoilla kynttilöillä tai aidonnäköisillä ledikynttilöillä ja vieläpä tehokkaammin.

Suosittelen, että kodit, päiväkodit ja koulut valaistaan normaalia sisävalaistusta voimakkaammalla päivänvalon kaltaisella valolla ja lapsia myös kannustettaisiin oleskelemaan entistä enemmän ulkona aidossa päivänvalossa.

Jos valon värilämpötila on 2 700 kelviniä, valo on kellertävää. Valkoinen valo on 5 500 kelviniä ja sininen valo on 6 500 K. 5500 K vastaa keskipäivän päivänvaloa ja toistaa värit luonnollisina. Näkeminen helpottuu ja esimerkiksi lukeminen on vaivattomampaa.

Valon värilämpötilaksi suosittelen aamuisin ja päivisin 5 500 K, sen valo on puhtaan valkoista. Monissa valaisinmyymälöissä myydään kuitenkin 4 000 K:n lamppuja päivänvalona. Ole tarkkana. 2700 K:n värilämpötila on sopiva vain iltaisin.

Miten valaisimia kannattaa sijoitella kotona? 

Huoneen katon keskelle ei aina tarvita valopistettä. Silti moni suunnittelija sen sinne laittaa lähes automaattisesti, kysymättä.
Suosin valaistuksessa epäsuoraa valoa. Se tarkoittaa valaistusta, jossa varsinainen valonlähde ei näy, vaan ainoastaan sen tuottama valo. Ledinauha sijoitetaan katon rajassa olevan valolistan päälle. Pistemäiset kohdevalot ovat huonoin tapa valaista, koska ne aiheuttavat helposti häikäisyä. Suora valo on hyvä silloin, kun se ei häikäise.

Vältä kattoon upotettuja ledejä, ne tekevät rauhattoman tunnelman ja häikäisevät selällään lattialla olevia lapsia, esim. hoitopöydällä olevia.
Kohdevalaistus ei saa häikäistä. Liian vähäisen valomäärän huomaa varsinkin talvella.
Keittiön työtason ledinauhan oikea sijoituspaikka on yläkaapin etureunassa, valo suunnataan kohti takaseinää. Kaapin päälle lisäksi tarvitaan ledinauha epäsuoraa valaistusta varten.
Porrasvalaistuksessa kaiteen alla oleva ledinauha on häikäisemätön ja hyvä ratkaisu.
Varo valaisimia, joissa on musta varjostin. Valomäärä niistä on turhan vähäinen, mutta koska kontrasti on suuri, voi lamppu häikäistä.

Miten valojen aiheuttamaa häikäisyä voi ehkäistä? 

Häikäisy on valaistuksen suurin ongelma. Kun koti valaistaan pääosin epäsuoralla valaistuksella, valo ei häikäise. Häikäisevät lamput on syytä poistaa tai niitä ei käytetä. Häikäisevä lamppu voidaan usein myös suunnata muualle, jolloin siitä voidaan saada epäsuoraa valoa.

Millaisia hyötyjä ihmiskeskeisellä valaistuksella on? 

Ihmiskeskeisessä valaistuksessa otetaan huomioon sekä visuaaliset (silmän näkökyky) että ei-visuaaliset (biologiset) näkökohdat. Ihmisen hyvinvointi, viihtyisyys ja turvallisuus sekä energiatehokkuus lisääntyvät.

Valaistussuunnittelun pitää nykyään olla ihmiskeskeistä ja ottaa huomioon myös valon terveysvaikutukset. Siksi suosittelen useisiin huoneisiin valoa, jonka värisävyn ja valon määrän voi säätää portaattomasti. Suosittelen tätä ominaisuutta vain käytettäväksi iltaisin.
Värisävyä vaihtavat yleisimmät valaisimet:

  • lediplafondit
  • ledipaneelit
  • ledinauhat

Valaistus kodeissa ei saa olla sellaista, joka aiheuttaa väsymistä seuraavana koulu- tai työpäivänä. Koululaisten (ja muidenkin) tietokoneiden ja puhelinten näytöistä on iltaisin poistettava siniset aallonpituudet f.lux-ilmaisohjelman avulla. Sen sijaan aamuisin runsas päivänvalovalaistus tai kirkasvalohoito on tärkeä vireystilan nostamiseksi. Dynaaminen valaistus kodeissa iltaisin on tärkeä, illalla voidaan vähitellen siirtyä pienempään valomäärään ja lämminsävyiseen valaistukseen, joka ei häiritse nukahtamista.

Värilämpötilan säätämisen tarkoituksena on jäljitellä luonnollista valoa ja sen vaihtelua, sillä myös oma biologinen vuorokausirytmimme perustuu siihen. Tällaisen valaistuksen avulla biologinen vuorokausirytmi pysyy ajassa, varsinkin vuoden pimeinä kuukausina ja tiloissa, joihin ei tule päivänvaloa.

Millaisia terveysvaikutuksia valaistuksella voi olla? 

Terveysvaikutteisesta valaistuksesta olen kertonut valaistusartikkeleissani jo yli 20 vuoden ajan. Nyt siitä puhutaan aivan yleisesti.
Vaikutukset vuorokausirytmiin lienevät merkityksellisimmät terveysvaikutukset. Tähän liittyy myös aikaerorasitus (jet lag), jonka ongelmat voidaan poistaa valon ajoituksella.
Silmille näkyvä valo kohentaa välittömästi vireystilaa. Vuorokauden pitkä valoisa aika eli kesäpäivien valoisuus koetaan erityisen myönteisenä. Suotuisimmillaan valon vaikutukset ovat aamun aikana. Kun valossa oleskelee aamulla päivittäin, mieliala kohenee ja yöunen laatu paranee. Olo tuntuu virkistyneeltä. Valo vaikuttaa silmien kautta tahdistamalla elimistön sisäistä kelloa.
Valo vaikuttaa myös jonkin verran aivojen serotoniinieritykseen. Serotoniinin puute liittyy moniin psyykkisiin häiriöihin, esimerkiksi masennukseen.

Päivänvalo ja likinäköisyys 

Australialais- ja ruotsalaistutkimuksista ilmenee, että päivänvalossa kasvaneet lapset ovat harvemmin likinäköisiä ja heille määrätään vähemmän silmälaseja. Lue lisää.
Ulkovalon tunnettu terveysvaikutus on lisäksi D-vitamiinin muodostus.

Tavallisesta marketista on vaikea löytää lamppuja, joilla olisi myös terveysvaikutuksia ja jotka parantaisivat näkösuoritusta ja lukunopeutta sekä vähentäisivät silmien väsymistä.
Siellä on tärkein asia halpa hinta, jolloin joudutaan tinkimään laadusta.

Kannattaako yövaloja käyttää? Millainen on sopiva yövalo esim. lapselle?

Nuku mahdollisimman pimeässä huoneessa. Valoa ei saa tulla ikkunoista (esim. katulampuista).
Jos heräät yöllä, älä sytytä kattovaloa tai lukulamppua. Jo 10 minuutin valoisassa oleminen riittää monille melatoniinituotannon lopettamiseen. Tiedetään, että jo 1,3 luksia valoa aikaansaa muutoksen melatoniinin tuotannossa.
Jos nouset yöllä WC:hen, älä sytytä valoja. Voit hankkia himmeätä punaista valoa antavia ledilamppuja kulkureitille ja WC:hen. Se on turvallisin yövalaistus.
Lapsilla ei saa olla valaistuja yöleluja. Yllättävän pieni valomäärä (1,3 luksia) riittää häiritsemään melatoniinihormonin eritystä. Tähän riittää, että valo menee silmäluomien läpi.
Tässä mainittu kahden tunnin aika on hyvin henkilökohtainen. Jos on tapana lukea pikkutunneille, mieti, onko se tarpeellista.
Pyri nukkumaan yhdeksän tuntia yössä, ainakin kahdeksan. 
Aamulla sininen, voimakas valo on erittäin hyödyllistä, koska se vähentää melatoniinin tuotantoa ja ihminen herää päivän askareisiin. Suositeltava tuote on LED-valohoitolaite. 15 minuuttia sen valoa riittää useimmille. Ikääntyneiden on syytä pidentää tätä aikaa merkittävästi, koska heidän silmänsä läpäisevät vähemmän valoa kuin nuorten silmät.

Suosittelen välttämään näitä n. kahden tunnin ajan ennen nukkumaanmenoa:
• voimakas, sinisiä aallonpituuksia sisältävä valo, esim. valohoitolaitteen valo
• tietokonenäyttöön tai iPadiin ja iPhoneen katsominen
• tietokonepelien pelaaminen
• TV:n katsominen. Tämä ei nyt aina ole mahdollista, mutta pyri ainakin välttämään.

Miten kodin valaistukseen tarkoitetut lamput ja valaisimet ovat kehittyneet viime vuosina? Mitkä ovat alan uusimpia innovaatioita?

Hehkulamppujen ja halogeenien käyttö on vähentynyt merkittävästi. Loiste- ja pienloistelamppujen käyttö on myös vähentymässä. Ledi on se lamppu, jolla koko koti kannattaa valaista. Sen laatu on parantunut. Siitäkin suosittelen päivänvalon sävyä. Hinta kertoo usein ledin laadusta paljon. Pitää tietää, että laatu on hyvä. Eräs asiakkaani osti uutta kotiaan varten 200 m ledinauhaa suoraan Kiinasta. Kun ne oli asennettu, hän soitti minulle, että puu alkoi palaa ledinauhan alta ilmiliekeillä. Meinasi koko talo palaa eikä vakuutuskaan olisi korvannut, koska oli kyseessä laiton tuote.

RGB-valaistus, jossa käytetään punaista, vihreää ja sinistä ledivaloa. Ei ole tutkittu, miten tiheään vaihtuva valon väri vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin. Vaikutus ei ole välttämättä positiivinen. Silmät rasittuvat, kun joutuvat sopeutumaan jatkuvasti uuteen värimaailmaan. Myös huonekalujen värit vääristyvät jatkuvasti. Vältä ns. RGB-ledejä, joilla monet saavat koteihin näyttäviä valoefektejä. Poista siitä ainakin sininen valo iltaisin.

Valaistuksen säätämisessä on paljon uusia mahdollisuuksia, lähes kaikki on mahdollista. Se voi myös olla ongelmallista. Lue siitä valaistusoppastani.

Siirrytäänpä sitten pihan puolelle. Mitä tulee huomioida ulkovalaistuksessa? 

Parhaimmillaan ulkovalaistus on sellainen, että lamppuja ja valaisimia ei näy lainkaan eli ne on piilotettu maastoon, talon räystäiden tai listojen taakse. Valo kohdistetaan juuri sinne, minne valoa halutaan: talon julkisivuun, kulkuväyliin, kasvillisuuteen, maahan, puihin yms.
Valoa on turha antaa harakoille. Talon seinä- ja ikkunapinnat väreineen ovat varmaan niitä, mitä talosta halutaan näyttää, Suosittelen julkisivuvalaistusta. Siitä valo heijastuu talon ympäristöön, pollarivalaisimia ei aina edes tarvita.

Kun talon valaisee ulkoa siten, että itse talo ja sen värit näkyvät myös illalla, on se merkittävästi kauniimpi kuin jos seinässä olisi seinävalaisin, jonka lamppu vielä häikäisee ja valon sävy muuttaa talon väriä.
Räystään alle voi piilottaa ulkokäyttöön tarkoitettuja ledinauhoja ja valaista talon julkisivun epäsuorasti. Puut voidaan valaista alhaalta ylöspäin. Maahan upotetut valaisimet ovat käyttökelpoisia.

Joulu ja talvi lähestyvät, joten pian on aika kaivaa esiin erilaiset kausivalot. Mitä niiden sijoitttelussa kannattaa ottaa huomioon? 

Ulos ei saa laitaa sisälle tarkoitettua valosarjaa. Sellainen ei kestä kosteutta eikä pakkasta. Itse en pidä liian kirjavista valoista. Kannattaa jopa neuvotella naapurin kanssa jouluvaloista, silloin voitaisiin päästä ratkaisuun, joka on molemmille miellyttävä.

Lopuksi
Baselin yliopiston tutkija Christian Cajochen sanoo: ”Valo ei ole pelkästään näkemisen apuväline. Se voi olla myös ruoka, vitamiini ja lääke – tai väärin ajoitettuna jopa myrkky.”

Oikein valoisaa joulun odotusaikaa. Pyydä päivänvaloa joulupukin konttiin. Saat siitä hyvän mielen.

Jätä kommentti