Epäsuora valaistus ja ledit yleistyvät kodeissa

LAK_1881Turun14012016
Paraisten talon olohuoneen epäsuora valaistus on osoittautunut miellyttäväksi, sillä se ei häikäise ja 5500 kelvinin päivänvalo auttaa näkemään niin hyvin, ettei lukuvaloja tarvita.

Kunnon valaistus välttämätön kodin eri toimintojen sujumisen kannalta, mutta hyvällä suunnittelulla voi saada vielä ripauksen lisämukavuutta ja tunnelmaa.

Turkulainen valaistussuunnittelija Ilkka Pekanheimo suosii valaistuksessa epäsuoraa valoa. Se tarkoittaa valaistusta, jossa varsinainen valonlähde ei näy, vaan ainoastaan sen tuottama valo. Hän ei pidä pistemäisistä kohdevaloista, koska ne aiheuttavat helposti häikäisyä.

Näin kirjoitti TS Koti 19.2.2016 ja jatkaa: 

Häikäisy on valaistuksen suurin ongelma. Pistemäisten valojen ongelma on niiden suuntaaminen. Valo voi häikäistä osuessaan suoraan esimerkiksi hoitopöydällä makaavan vauvan silmiin tai heijastuessaan kiiltävästä pinnasta. Kohdevalo ei myöskään valaise kaikkia paikkoja.

Pekanheimon mielestä valaistussuunnittelun pitäisi olla ihmiskeskeistä ja ottaa huomioon myös terveysvaikutukset.

Kodeissa olisi tärkeää, että valoja voisi illan mittaan himmentää. Sininen valo estää melatoniinin eritystä, joten nukahtaminen voi vaikeutua. Yövalona punaista valoa antava led on hyvä, se ei vähennä unihormonin eritystä.

Valaisimiksi Pekanheimo suosittelee esimerkiksi led-plafondeja ja -paneeleja, jotka valaisevat laajan alueen sekä ledinauhoja.

LAK_1902Turun14012016
Valaistusta voi säätää kellokytkimellä, valoisuuden mittauksella ja liiketunnistimilla. Turvallisuussyistä portaat valaistiin päivänvaloledeillä.  Valkoinen päivänvalo näkyy myös  ikkunoista ja lumi näkyy valkoisena. Kuvat: TS/Shoja Lak

Lue tästä koko juttu.

Kommentti: 4000 K:n valo ei ole puhtaan valkoista, kuten usein virheellisesti sanotaan. 4000 K:n valo on aina kellertävää, kun sitä verrataan valkoiseen päivänvalolediin tai ulkovaloon. Se vääristää sisustuksen värit, esim. sininen muuttuu violetiksi ja punainen oranssiksi. Vasta 5500 K on puhtaan valkoista, kuten tässä talossa.

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s