Lasten päiväkodin terveyttä ja näkökykyä edistävä valaistus

Huhtikuussa 2014 avattiin Turun naapurissa Littoisissa lasten päiväkoti Verkanappulat.  Se on valaistu täyden spektrin Viva-Lite-päivänvalolla.

IF
Kuva: Vesa-Matti Väärä
Päivänvalosta on erityistä hyötyä kouluissa ja päiväkodeissa. Värit näkyvät aitoina, näöntarkkuus on erinomainen, lukunopeus on suuri. Päivänvalossa kasvaneille lapsille tulee jopa vähemmän myopiaa, eli lukulaseja ei useinkaan tarvita. Valo, jolla on terveysvaikutuksia, on tärkeää varsinkin kehittyville lapsille.
Päivänvalossa kasvaneet lapset ovat harvemmin likinäköisiä ja heille määrätään vähemmän silmälaseja.
Tämä käy ilmi australialais- ja ruotsalaistutkimuksista. Paras valo on tietysti aito päivänvalo ulkona, mutta sen puutteessa keinotekoisesta täyden spektrin päivänvalosta on hyötyä. Siksi suosittelen, että kodit ja koulut valaistaisiin normaalia voimakkaammalla päivänvalon kaltaisella valolla ja lapsia kannustettaisiin oleskelemaan entistä enemmän ulkona aidossa päivänvalossa. Mitä kauemmin lapsi oleskelee ulkona päivänvalossa, sitä parempi näkökyky hänelle kehittyy. Tämä käy ilmi tri Kathryn tutkimuksista Sydneyn yliopistosta.
Tukholman yliopiston tutkimus osoitti, miten tärkeää on vaihtaa valaisimiin täysspektriset lamput.  Täyden spektrin lamput voivat auttaa väsyneitä lapsia. Tutkimuksen mukaan koululaiset olivat pirteämpiä.  He olivat myös aktiivisempia päivän mittaan. Illalla ennen nukkumaanmenoa olivat he aiempaa väsyneempiä. Liikemittarit paljastivat myös paremman ja aiempaa rauhallisemman yöunen.
IF
                                                                                                                                  Kuva: Vesa-Matti Väärä
 Valaistus on aiheuttanut paljon positiivisia kommentteja. Se poikkeaa niin paljon perinteisestä.
Päivänvalon kaltaista valoa antava valaisin antaa toiminnallista ja laadukasta valoa. Valaisin täyttää vaikeimmatkin näköergonomian tarpeet ja antaa miellyttävän tasaisen ja tehokkaan valaistuksen. Laakean opaalikuvun johdosta valaisimen pintakirkkaus on matala, eikä se häikäise. Samaan tulokseen päästään myös ledipaneeleilla ja epäsuoralla valaistuksella.
Valaistuksen on suunnitellut 35 vuotta alalla toiminut suunnittelija Taneli Mussaari, jonka referensseissä on useita toteutuksia täysspektrivalaistuksista. Mussaaren toimistolla on ollut tapana toimia edelläkävijänä rohkeutta vaativissa ei-totutuissa trendeissä ja toimisto on toteuttanut esim. kymmeniä laajalla knx-ohjauksella varustettua kiinteistöä eri puolille Suomea.
Suunnittelijan kommentti:
Tällaiselle toteutukselle on ollut tarvetta niin kauan kuin esim. päiväkoteja on ollut toiminnassa. Se vain piti tehdä ja nyt se on tehty. Palautetta on tullut eri suunnista ja ne kaikki ovat olleet erittäin positiivisia.
Valaisimet
  • 74 kpl 580 mm:n plafondeja (voisivat olla myös ledipaneeleja)
  • 8 kpl 800 mm:n plafondeja  (voisivat olla myös ledipaneeleja)
  • 23 kpl läsnäolotunnistimella varustettuja valaisimia.
Vuonna 2017 tällainen aikaansaseuraava päiväkoti valaistaisiin ehdottomasti pelkästään ledivalaisimilla. Vaihtoehtoja on useita.
Lisätietoja
Valaistuksen toteutus
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s