Ledinauhan ohjeet

VLnauha
Älä koskaan sytytä valoa kelalla olevaan ledinauhaan, korkeintaan vain hetkeksi. Kova kuumuus aiheuttaa, että muovinen ledikela sulaa. Avaa 5 m:n ledinauha kokonaan, ennen kuin sytytät ledin palamaan.
Asennusjärjestys
Sähkörasia – jännitelähde (muuntaja) – himmennin – ledinauha
Nauha on väriltään valkoista. Nauhassa on 30 tai 60 kpl pintaliitos-ledikomponenttia metrin matkalla.
72 W:n nauhan komponentilla pääsee n. 100 lm / W:n valomäärään.
Tehokkaan nauhan lumenluku on noin 6000-7000 lm / 500 cm, eli metriä kohden tulee 1200 – 1400 lm. Soveltuu erittäin hyvin työtasoille ja epäsuoraan valaistukseen mm. valomääränsä takia.
Värintoisto
Parhaan päivänvaloledinauhan valo on valkoista, ei keltaista, vihreää eikä sinistä. Värintoisto on riippuu ledinauhan laadusta. Suosi suuren värintoiston omaavaa ledinauhaa. Ledin värintoistoindeksi ei ole verrattavissa loistelamppujen vastaavan, koska ledeille ei ole vielä kehitetty asianmukaista mittaustapaa. Värit näkyvät kuten parhaiden päivänvalolamppujen valossa.
Parhaan nauhan värintoistoindeksi on 93. Ecodesign 1194/2012 -direktiivin mukaan ledin värintoiston tulee olla 80 tai yli, jos nauhaa käytetään sisällä. Jos nauha on tarkoitettu ulkokäyttöön, tulee värintoiston olla 65 tai yli. Lue tästä lisää ledinauhan värintoistosta.
Älä lankea halpaan ledinauhaan, se voi tulla kalliiksi.
12 V  ja 24 V antavat yhtä paljon valoa, kuluttavat yhtä paljon tehoa, maksavat saman verran jne. Ero on siinä, että 24 V järjestelmässä virta on puolet pienempi, jolloin johtoihin jäävät siirtohäviöt ovat pienemmät. Tämä tarkoittaa sitä, että voidaan käyttää joko puolta ohuempaa tai tuplasti pidempää johtovetoa. Siksi suosimme 24 V:n käyttöjännitettä kun kyseessä on tehokas ledinauha.
Tehokkaassa nauhassa yksi ledi tuottaa 18-21 lm:n valovirran. Koska ledien lukumäärä on 60 / metri, niin metrin mittainen nauha tuottaa 1080 lm ja koko 500 cm nauha 5400 lm.
Nauhan valomäärästä. Ledinauha erinomaisen riittävä työtasolle. Suurta valomäärää tarvitaan  epäsuorassa valaistuksessa.
Asentamisesta
Jos asennat ledinauhan pesuhuoneen kattoon opaalimuovin taakse, valitse IP67-nauhan.
Katso sopiva sijoituspaikka Kodin valaistusoppaan sivulta 20.
En voi antaa mitään ohjetta mihin jännitelähteet sijoitetaan. Ainoa yleisohje on, että ne voi asentaa sinne, missä on niille tilaa. Uudessa talossa mieluiten aina sähkökaappiin. Oikean asennuspaikan päättää sähköasentaja tai sähkösuunnittelija.
Käymättä fyysisesti työmaalla tarkistamassa tilanne, on sijoitusohjetta täysin mahdoton antaa. Ne voi laittaa vaikka sähkökaappiin, mutta sen lisäksi vähintään kymmeneen eri  paikkaan, sähkökaappi on vain yksi lukuisista vaihtoehdoista.
Sähköjohtojen vetokuvien tekeminen kuuluu sähkösuunnittelijalle.
Ledinauhan asentamiseen ei välttämättä tarvita sähkömiestä, ainoastaan pieni ruuvimeisseli. Jännitelähteen asentamiseen tarvitaan sähköasentaja, ellei jännitelähde ole varustettu pistotulpalla.
Viiden metrin nauhaa ei voi jatkaa, eli 5 m on maksimi pituus.  Jos tarvitaan pidempi pätkä, pitää sille tuoda oma syöttöjohto, jännitelähde voi olla sama. Tehonsyöttövahvistimen avulla himmennettävää ledinauhaa voidaan ”ketjuttaa” vaikka kuinka paljon.
Nauhan katkaisuväli on n. 10 cm, katkaisukohta on merkitty selkeästi saksien kuvalla tai poikkeavalla värillä. Jos katkaiset nauhan, siihen tulee laittaa liitosjohto joko juottamalla tai liitosjohtovalikoimastamme sopiva.
Tehokkaan nauhan maksimilämpötila on 49 astetta huoneen lämmössä. Se on normaali lämpötila. Käytä viidelle metrille mieluiten 100 W:n jännitelähdettä, vaikka 60 W:n saattaisi juuri ja juuri riittää.
Himmennyksestä
80%:n kiinteä himmennys onnistuu helposti. Sen saa tehtyä esim. himmentimellä, joka jättää muistiin  valitun himmennystason. Näin valo palaa enintään 80%:n teholla aina, kun sähköt kytketään päälle. Sarjaan voidaan kytkeä toinen himmennin, jolla sitten hoidetaan  normaali himmennys, se voisi olla kiinteistöohjausjärjestelmän ohjaama. Tämä lisää käytettävyyttä.
Himmennyksellä kasvatetaan elinikää. Energiakulutusta ei vähennetä, jos verrataan valomääriä, koska jos himmennys kompensoidaan suuremmalla valaisinmäärällä, on tulos plus miinus nolla. Toki 80 %:n valoteho kuluttaa sähköä vähemmän kuin 100 %:n teho, mutta saatava valomääräkin on siis pienempi.
Muuntajia ei voi himmentää, koska ne ovat hakkuripowereita. Sitä varten himmennin asennetaan jännitelähteen ja ledinauhojen väliin.
Himmentimiä löytyy tällä hetkellä kiinteään seinäasennukseen (joko uppo- tai pinta-). Kaikki himmentimet toimivat 12 V:n tai 24 V:n jännitteellä.
Parijohto ei käy, koska himmentimelle tulee tuoda käyttöjännite (jännitelähteeltä) ja himmentimeltä tulee vetää syöttöjännite ledinauhoille.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s