Habitare 2017, hyviä ja vähemmän hyviä valaistusideoita

Habitare-messuilla nähtiin tänä vuonna paljon valaisinuutuuksia. Osa käyttökelpoisia ja osa ei – minun mielestäni. (Arvosanat 4 = huono, 10 = erinomainen.)

IMG_5639

Innoluxin perinteiset valaisimet ovat aina käyttökelpoisia ja ajattomia.  Mukana oli useita uutuuksia. (8)

IMG_5649

Tapio Anttilan ohuet Tip-valaisimet ovat nyt myynnissä Innoluxissa. (7)

IMG_5646

Tyylikkäät, kotimaiset Himmeen Toad 1Up-pöytävalaisimet herättivät kiinnostusta. (8)

IMG_5647

Himmeen Loop Giant on kaunis, alumiinirunkoinen ledivalotaideteos. (9)

IMG_5658

Kotimaiset, helposti koottavat Averi-valaisimet ovat mielenkiintoisia, niitä saa myös seinävalaisimina. (8)

IMG_5673

Sukarwoodin kotimaiset Aarni- ja Havukko-valaisimet on tehty havusellusta ja koivuvanerista.  Sukarwood-tuotemallisto on syntynyt arvostuksesta suomalaiseen metsään. Tuotteet ovat kestäviä ja muotokieleltään ajattomia. (8)

IMG_5660

Sänkyvalaistus Philipsin osastolla. Seinällä oleva häikäisevä spottivalo on tarpeeton. (7)

IMG_5662

Tapio Wirkkalan WIR-valaisimet  (K2) vuodelta 1959 ovat saatavina nyt ledivalaisimina. Lasikupu on Muurlan lasilta. (7)

IMG_5670

BetterHomen epäsuoran valon lista herätti suurta mielenkiintoa. Valolähteenä on himmennettävä päivänvaloledinauha. Tällä saadaan kodin eri huoneisiin häikäisemätön, sisustuksen värit aitoina näyttävä valaistus. (10)

IMG_5663

Virolaisen SU-Lightingin tyylikästä ledikasvivalaistusta. (10)

IMG_5672

Showroomin näyttelyssä Modeon osastolla herätti kiinnostusta tämä Foscarinin ledivalaisin.  Lamppu ei ollut valaisimen keskipisteessä häikäisemässä kuten normaalisti tämäntyyppisissä valaisimissa. Tästä on tälläkin sivulla varoittavia esimerkkejä.  (9)

IMG_5674

Light Cognitive Oy esitteli osastollaan edistyksellisen päivänvaloidean. Vireystilan nostamiseen ei tarvita piristeitä vaan päivänvaloa. Sisäisen kellomme ja ulkoisten olosuhteiden välistä ristiriitaa voidaan helpottaa tarjoamalla pimeisiin talviaamuihin ja päiviin kirkkaan taivaan sinistä valoa.

Yritys on kehittänyt taivaan horisonttia ja päivän kiertoa toistavan valaisinratkaisun. Siinä käyttäjä voi valita kellonajat, jolloin hän haluaa auringon nousevan ja laskevan.
Valaisimeen esiohjelmoidut tilat sopivat muihinkin käyttäjän tunnistamiin käyttötarkoituksiin. Joskus halutaan jatkaa hyvää vireystilaa päivän päätteeksi. Iltapäivän taivasta vastaava valoasetus voidaan lukita koko illaksi ja jatkaa siten työskentelyä pirteänä pitkälle iltaan asti.

Katoksi asennettu valaisin toimii myös kirkasvalona – ilman häikäisyä. Valoon on miellyttävä katsella.  (10)

IMG_5665

Tässä Ikean valaisimessa on se perinteinen valaistussuunnitteluvirhe: lamppu ei saa koskaan näkyä valaisimesta, silloin se saattaa häikäistä ja valaisimeen ei ole miellyttävä katsella. Tämä rimpula muovikyhäelmä ei mielestäni sovi suomalaisiin koteihin. (5)

IMG_5667

Mielenkiintoinen Ikean pörrövalaisin. Perinteinen ongelma, lamppu näkyy jopa hieman häikäisten valaisimesta. (6)

IMG_5659

Philipsin Hue-lampuissa on runsaasti eri värisävyjä, joita voi säätää portaattomasti. Mielestäni tarpeetonta kikkailua. Lampun valossa tulee myös nähdä – myös värillisiä esineitä. Se ei ole mahdollsta näiden avulla. Värintoisto ei ole hyvä. (4)

IMG_5652

Lamppu näkyy liian voimakkasti häikäisten varjostimen lävitse. Vältä tällaisia. (4)

IMG_5643

Tällaiset ledilamput ovat tulleet muotiin – valitettavasti. Ledi matkii lampun hehkulankaa, mutta se aiheuttaa häikäisyä.  Lamppu ei saisi koskaan näkyä valaisimen varjostimen lävitse. (4)

IMG_5653

Rauhattoman vaikutelman aiheuttava valaisin. Ledin ”hehkulanka” näkyy liian voimakkaana. Turhan keltainen värisävy vääristää sisustussuunnittelijan luomat värit huoneissa. Jos valossa haluttaisiin myös nähdä kunnolla, pitäisi lamppujen määrää lisätä ja/tai parantaa valon värintoistoa. Siitä kuitenkin häikäisy lisääntyisi.  (4)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s