On tunnettava pimeys oppiakseen valon arvon

stars
Pimeällä on elämys etsiä tähtikuvioita, ihmetellä Linnunrataa, bongailla radallaan eteneviä satelliitteja. Tähtitaivaan katseleminen antaa kauneuden kokemuksen, jota ei muualta saa.
Valosaaste tuhoaa monilla paikkakunnilla tähtitaivaan näkemisen. Valosaaste on keinovalaistusta, josta koituu haittaa ihmisille ja luonnolle. Se on päällä tarpeettomasti, suuntautuu väärään paikkaan, on liian voimakasta tai aallonpituudeltaan haitallista. Koriste- ja mainosvalot, häikäisevät autojen ajovalot ja taivaalle sojottavat ulkovalaisimet ovat esimerkkejä yleisistä valosaasteen lähteistä.
Valosaaste näkyy oranssina loimotuksena taivaalla kymmenien kilometrien päässä kaupungin keskustasta.
Yhdelle tähtitaivas on esteettinen elämys, toiselle intohimoinen harrastus, johon liittyy myös unelma löytää avaruudesta jotain uutta. Monille tähtiharrastus liittyy luontoharrastukseen. Lapsille se on aina elämys.
Kaunis tähtitaivas
Ihminen on nauttinut tähtitaivaan, yhden ympäristömme kauneimman ja kiehtovimman kohteen katselusta jo vuosimiljoonia. Valon matka maapallollemme kaukaa maailmankaikkeudesta kestää tuhansia tai miljoonia vuosia. Mikä sääli olisikaan menettää se juuri kun se saapuisi katseltavaksemme.
Jokaisen tulisi pystyä näkemään tähdet, linnunrata, planeetat ja meteorit. Viimeisten 40 vuoden aikana miljoonat väärin suunnatut valot ovat estäneet kaupunkien ihmisiä sekä valaistujen valtateiden varsilla asuvia maaseudun ihmisiäkin näkemästä tähtitaivasta. Tätä tuhlattua valoa, joka suuntautuu tähtitaivasta kohden, kutsutaan valosaasteeksi.
Jos internetin hakukoneista etsitään termiä ”Light pollution”, valosaaste, löydetään tuhansia sivuja tekstiä ja kuvia hyvästä ja huonosta ulkovalaistuksesta, pääasiassa USA:sta, Englannista ja Saksasta. Asialla ovat useimmiten tähtitieteilijät.
Katso elokuva Pimeyden arvo!
The City Dark -elokuva kestää n. 50 minuuttia. Katso tästä videon  traileri. Lue tästä lisää:  Does City Life Have to Mean Life Without Stars?
Elokuvassa on hyviä ideoita ulkovalaistukseen 
Piilota ulkovalaistuksessa valaisimet ja lamput. Pimeydestä on tullut hupeneva luonnonvara ja kaupunkien taivaalla ei tähtiä juuri pysty erottamaan. Amatööriastronomi Ian Cheney tutkii, kuinka keinovalo vaikuttaa terveyteemme ja koko maapallon eliöstöön.
Mielenkiintoisen elokuvan loppupuolella on havainnollisia esimerkkejä, miten ulkovalaistus voidaan toteuttaa ilman, että valaisimet ja lamput ovat näkyvissä. Pollarivalaisimia tai talon seinällä olevia valaisimia ei tarvita.Valo kohdistetaan sinne, missä sitä tarvitaan. Tämä on ulkovalaistustapa, jota suosittelen. Tilaa elokuva tästä.
Tähtien tarkasteluhuone
Ehdotan, että suunnittelet taloosi tai talosi pihalle pienikokoisen tähtien tarkasteluhuoneen. Se voi olla vaikka kolme metriä korkea, jotta ympäristön valaistus ei pääse sinne. Sisäseinät maalaat mustalla värillä. Huoneen katto voi olla siirrettävissä syrjään tai siinä ei ole kattoa lainkaan.
Lisätietoja: 
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s