Sisäinen kellomme

003

Tiededokumentti ”Sisäinen kellomme” oli katsottavissa Yle-areenassa 11.1.2016 saakka. Tällä hetkellä voi katsella ainakin saksankielisen filmin, ehkä löytyy vielä englanninkielinenkin. Tässä on johdanto Yle Areenasta:

Ylös ja töihin, kouluun, opiskelemaan. Monen aamun aloittaa herätyskellon ääni. Uneliaana ja väsyneenä yritämme patistaa itseämme päivän rientoihin. Mikä estää menemästä nukkumaan vähän aikaisemmin? Voi olla, että niin piti tehdäkin, mutta se vain jäi tekemättä.

Aamun torkuilla on vaikeaa, ja lisäksi heitä paheksutaan. Erityisesti nuoria pidetään laiskoina ja apaattisina, kun he eivät tahdo nousta aamulla kouluun. Mutta se ei ole totta. Useimpien ihmisten kannalta yhteiskunta herää liian varhain. Se ei noudata ihmisen sisäistä kelloa, jonka pitäisi ohjata nukkumaanmenoa ja heräämistä.

Tuhansien vuosien ajan ihmiset elivät sisäisen kellonsa mukaan. Nykyaikana se ei vaikuta olevan mahdollista. Lukemattomat ihmiset elävät jatkuvasti eri ajassa oman kehonsa kanssa, ja siitä seuraava unenpuute aiheuttaa vakavia terveyshaittoja, jopa ennenaikaisia kuolemia. Unihäiriöt, depressio, diabetes, jopa dementia – sisäisen kellon häiriöt ovat yhteydessä kaikkiin näihin.

Kun opimme ymmärtämään, mikä saa ihmisen tikittämään, voimme elää paremmin ja terveempinä – ja myös hoitaa sairauksia tehokkaammin.

Tärkeimmät asiat em. dokumentista, varsinkin havainnot valon vaikutuksista koululaisiin ovat erityisen tärkeitä ja mielenkiintoisia.

timo-partonen-luonnonvalo-uni-ja-painonhallinta-6-638

0:00   sisäinen biologinen kello

3:30   sisäinen kello ja koululaiset

5:50   aamu-unisuus

7:00   päivänvalo tahdistaa keskuskellon aivoissa

7:45   kronoterapia: Valolla vaikuttaminen nivelreumaan, syöpään ja muihin sairauksiin

19:00 aamulla herääminen, univajeen syntyminen, valon puute talvella

20:20 ihmiseen vaikuttaa kolme kelloa:

  1. sisäinen kello
  2. päivän ja yön vaihtelu
  3. Sosiaalinen kello, esim. ranne-, seinä- tai puhelimen kello
  • Vain sininen valo vaikuttaa suoraan keskuskelloon. Sitä on runsaasti päivänvalolampuissa. Tämä valo tahdistaa sisäiset kellot.
  • Tietokoneen ja älypuhelimen näytöt säteilevät sinistä valoa, joka viestii, että on päivä.
  • Uni on tärkeä lapsena aivojen kehittymisen takia.  Sininen valo ehkäisee melatoniinihormonin tuotantoa. Ellei unta saada lapsena tarpeeksi voi aivoihin kehittyä vaurioita, jotka eivät enää palaudu ennalleen.

23:40   Sininen valo, koululaiset

Melatoniini estää insuliinin eritystä.  Melatoniini estää insuliinin tuotannon haimassa.  Yötyötä pitäisi rajoittaa, muuten siitä seuraa mm. syöpää.

25:00 Koululaiset ja valaistus

Nuoret valvovat pitkään illalla ja ovat väsähtäneitä aamulla. Näyttöpääte ja älypuhelimet säteilevät sinistä valoa, joka tulisi poistaa, koska se häiritsee yöunta.

Koululaisten (ja muidenkin) tietokoneiden ja puhelinten näytöistä on iltaisin poistettava siniset aallonpituudet f.lux-ilmaisohjelman avulla. Sen sijaan aamuisin runsas päivänvalovalaistus tai kirkasvalohoito on tärkeä vireystilan nostamiseksi.

Kun halutaan opettaa väsyneitä oppilaita, he eivät opi, koska ovat puoliunessa. He eivät ole tarpeeksi tarkkaavaisia.

25:30  Lapset ja unihäiriöt

Auringonvalo rytmittää elämäämme ja tahdistaa sisäisen kellon, joka on aivoissa oleva keskuskello. Aamuinen päivänvalo aikaistaa sisäistä kelloa.

Tärkeitä ohjeita: Päivänvaloa pitäisi saada myös päivällä sisällä. Yöksi huone tulee pimentää.

27:00  Koulututkimus: koulussa valaisimiin vaihdettiin päivänvalolamput, jossa on runsaasti sinistä valoa. Sininen valo on signaali siitä, että päivä on valjennut ja tämä nostaa vireystasoa.

Valo parantaa älyllisiä suorituksia. Keskittymiskyky paranee, parempi valo johtaa parempiin oppimissuorituksiin.

Oppimiskyky parani, kun lamput vaihdettiin päivänvalolampuiksi. Oppilaat suoriutuivat tehtävistä nopeammin, heille tuli 30 % vähemmän virheitä.  Luokkahuoneen valo sai heidät virkeiksi.

Oppilaat pitivät uutta valoa parempana. Työskentely sujui paremmin. Päivänvalo auttoi sisäistä kelloa pysymään ajassa.   Päivävalonäkymä pitäisi saada joka huoneeseen. Ikkunattomia huoneita ei tulisi olla työpaikoilla eikä kouluissa. Se parantaisia mielialaa.

30:20   vanhukset, dementiapotilaat, Alzheimer

33:30  Kuvassa yleinen, kaunis kynttiläkattokruunu, mutta sen pehmeässä valossa torkahtaa helposti.  Tulisi siirtyä toisenlaiseen valaistukseen. Kattokruunun voi jättää kattoon koristeeksi, mutta ilman valoa.

40:00  yötyön riskit

47:00  kronoterapia ja syöpä

50:00  kouluvalaistus

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s