Ledin värintoisto

Kehityksensä neljän miljoonan vuoden aikana ihmissilmä on tarkoitettu näkemään minkä tahansa kohteen täyden spektrin valaistuksessa eli päivänvalossa, jossa on kaikki seitsemän sateenkaaren väriä ja lisäksi kaikki näiden värien sadat välivärit. Tässä on esimerkki hyvälaatuisesta spektristä:

VLspektri2

Ihmiset ostavat nykyään ledilamppuja lainkaan selvittämättä, mikä on valon spektri ja värintoisto. Ne ovat tärkeämpiä kuin luumenmäärä. Liian usein hinta vaikuttaa vaikka tiedetään, että halpa ledi tulee maksamaan jo 2-4 vuoden aikana enemmän kuin hieman kalliimpi, mutta laadukas ledi.

Spektri on kuitenkin valon laadun tärkein mittari. Ihmiset joutuvat elämään vuosikausia valossa, joka on laadultaan hyvin arveluttavaa. Valaistusalan asiantuntijoiden mielestä halvoista ledeistä on odotettavissa terveysongelmia, varsinkin kehittyville lapsille ja maissa, joissa on liian vähän päivänvaloa talvisin. Tässä on varoittava esimerkki puutteellisesta valon spektristä.

huonospektri

Ihmiset viettävät kolmasosan ja joskus jopa lähes kaksi kolmasosaa elämästään keinovalossa. 

Suunnittelijoiden ja arkkitehtien tulisi ymmärtää, miten suuri vastuu heillä on. Elleivät he tee oikeita valintoja, on suuri riski, että heidän valintansa ”sairastuttaa” ihmiset.

Valaistuksen vaikutus terveyteen 

Baselin yliopiston tutkija Christian Cajochen sanoo, että keinovalolla voi olla hyvin negatiivisia vaikutuksia.                 Valoon tulisi suhtautua kuten lääkkeeseen. Sen on oltava oikeanlaista, ja sitä on otettava oikea annos.

Valobiologit ovat ehdottaneet, että meidän pitäisi määrätä raja-arvoja keinovalolle, jonka spektri ei ole jatkuva.          Pitäisikö oleskelua perinteisessä valossa rajoittaa? Kenen tehtävä olisi päättää rajoituksista?

Kysymykset ovat tärkeitä erityisesti niille ihmisille, jotka eivät saa päivittäistä päivänvaloannostaan, koska eivät pääse kävelemään raikkaaseen ulkoilmaan ja auringonpaisteeseen. Valo ei ole pelkästään näkemisen apuväline. Se voi olla   myös ruoka, vitamiini ja lääke – tai jopa myrkky. Näin sanoo Christian Cajochen.

Ecodesign 1194/2012 -direktiivin mukaan ledin värintoiston tulee olla 80 tai yli, jos nauhaa käytetään sisällä. Jos      nauha on tarkoitettu ulkokäyttöön, tulee värintoiston olla 65 tai yli. Suosittelen kuitenkin värintoistoindeksiksi aina yli 90.

Suosittelen kaikille terveyttään arvostaville täyden spektrin päivänvaloa, joko aidossa päivänvalossa tai sen puutteessa täyden spektrin ledilamppujen valossa. Parhaan näkemäni ledinauhan värintoistoindeksi on 93.

VLnauha

VLspektri

Viva-Liten jatkuva spektri, 5500 K, Ra  93.

Kun verrataan kahta ledinauhaa, tulee verrata pintojen värejä, joista valo heijastuu. Nauhan ledipisteisiin katsomalla eroa  ei havaita. Esim. punainen väri on kirkkaan punainen, sama kuin ulkovalossa, jos Ra on 93. Silmällä havaitaan helposti ero väreissä, jos värintoisto on 80 tai alle. Tässä valossa ”punainen” onkin enemmän oranssi, likaisen punainen.

Kun sijoitetaan rahaa kodin sisustuksen värien valintaan, on syytä valita ledinauha, joka myös näyttää valitut värit oikeina. Keittiön työtason takaseinän kaakelia on turha valita tarkkaan, jos se tullaan ”maalaamaan” esim. 3000 – 4000 K:n valolla, jonka värintoisto on alle 90 tai jopa 80. Laadukas ledinauha maksaa hieman enemmän, mutta sillä ei ole mitään merkitystä, kun tehdään uutta omakotitaloa. Minulla on useita ideoita, joiden avulla voidaan säästää moninkertaisesti ero ledinauhan hinnassa. Yksi on se, että valitse aina 24 V:n ledinauha yleisimmän 12 V:n sijasta.4

Selvitä ledilampun valon laatu ennen ostopäätöstä

Ennen kuin ostat ledilampun tai -valaisimen, selvitä valon laatu. Jos myyjä ei osaa kertoa (ei esim. tiedä, mikä on MacAdam-luku), mene toiseen myymälään tai kysy minulta.  Ledien tuottaman valon laatuun vaikuttavat monet tekijät. Värilämpötila, värintoisto ja värin laatu vaikuttavat valon käytettävyyteen ja siihen miten se koetaan.

ellipsi

Kuva esittää korreloidun värilämpötilan laskentaa. Kolmion sisään piirretty käyrä kertoo värilämpötilan todellisina Kelvin-asteina.

Ledituotteen värilaatu eli värilämpötilan tarkkuus ilmoitetaan MacAdamin ellipseillä standardin CIE 1964 mukaan. Ilmoitettu arvo, esimerkiksi MacAdam 3 SDCM, kertoo ellipsin suuruuden, eli kuinka suurta poikkeamaa nimellisestä värilämpötilasta, vaikkapa 5500 K:sta, voidaan odottaa. Mitä alhaisempi luku on, sitä vähemmän hajontaa esiintyy. Kun arvot ovat 0–3, värissä ei näy juuri eroja, mutta kun arvot nousevat tästä ylöspäin sävyerot ovat selviä ja joissakin tilanteissa suorastaan häiritseviä. Ongelma on suurin silloin, kun valaistava pinta on valkoinen tai kun ledejä sijoitetaan nauhana lähelle valkoista seinää. Sisävalaistuksessa voidaan pitää hyväksyttävinä arvoja MacAdam 1–3 SDCM, kun taas ulkotiloissa värilaaduksi riittää yleensä MacAdam 4-6 SDCM.  Lue lisää.

Valon väri ajan kuluessa

Valonlähteen värilämpötilan mittayksikkö on kelvin (K). Ledien värilämpötila muuttuu ajan kuluessa. Mitä laadukkaampi ledi sitä kauemmin värilämpötila pysyy ennallaan.

Halvoilla ledeillä värilaatu on aluksi tyydyttävä muutaman tuhannen tunnin ajan, mutta heikentyy sen jälkeen hyvinkin nopeasti. Mitä valkoisempaa valo on, sitä suurempi Kelvin-asteluku.

Päivänvalo on yli 5000 K. Mieluiten 5500 k. Yli 6000 on jo liian sinistä koteihin.

Ledien värintoistokyky ilmoitetaan Ra/CRI-arvona. Värintoistoindeksi (Ra) vaihtelee ledistä riippuen yleensä välillä 60–95. Uskon, että pian saadaan käyttöön uusi indeksi, joka ottaa paremmin huomioon ledivalon erityisominaisuudet.

Värintoistokyky on aina sidoksissa ledien spektrijakaumaan. Spektrijakaumaa tarkastelemalla saadaan lisää tietoja ledin kyvystä toistaa eri värejä. On myös muistettava, että uuden ja jo joitakin tuhansia tunteja palaneen ledin värintoistokyky voi olla erilainen.

Lue lisää.

Visuaalinen kokemus

Ledivalaistuksen suurin haaste on pitää valaistuksen häikäisy kohtuullisella tasolla. Jos valoa on liikaa, tulee huoneessa oleskelu lähes mahdottomaksi. Mitä suurempi on valaisimen valontuotto, sitä enemmän se häikäisee. Ratkaisuna voisi olla epäsuora valaistus.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s