Epäsuora valaistus ja ledit yleistyvät kodeissa

LAK_1881Turun14012016

Kunnon valaistus välttämätön kodin eri toimintojen sujumisen kannalta, mutta hyvällä suunnittelulla voi saada vielä ripauksen lisämukavuutta ja tunnelmaa.

Turkulainen valaistussuunnittelija Ilkka Pekanheimo suosii valaistuksessa epäsuoraa valoa. Se tarkoittaa valaistusta, jossa varsinainen valonlähde ei näy, vaan ainoastaan sen tuottama valo. Hän ei pidä pistemäisistä kohdevaloista, koska ne aiheuttavat helposti häikäisyä.

Näin kirjoitti TS Koti 19.2.2016 ja jatkaa: 

Häikäisy on valaistuksen suurin ongelma. Pistemäisten valojen ongelma on niiden suuntaaminen. Valo voi häikäistä osuessaan suoraan esimerkiksi hoitopöydällä makaavan vauvan silmiin tai heijastuessaan kiiltävästä pinnasta. Kohdevalo ei myöskään valaise kaikkia paikkoja.

Pekanheimon mielestä valaistussuunnittelun pitäisi olla ihmiskeskeistä ja ottaa huomioon myös terveysvaikutukset.

Kodeissa olisi tärkeää, että valoja voisi illan mittaan himmentää. Sininen valo estää melatoniinin eritystä, joten nukahtaminen voi vaikeutua. Yövalona punaista valoa antava led on hyvä, se ei vähennä unihormonin eritystä.

Valaisimiksi Pekanheimo suosittelee esimerkiksi led-plafondeja ja -paneeleja, jotka valaisevat laajan alueen sekä ledinauhoja.

LAK_1902Turun14012016

Lue tästä koko juttu.

Kommentti: 4000 K:n valo ei ole puhtaan valkoista, kuten usein virheellisesti sanotaan. 4000 K:n valo on aina kellertävää, kun sitä verrataan valkoiseen päivänvalolediin tai ulkovaloon. Se vääristää sisustuksen värit, esim. sininen muuttuu violetiksi ja punainen oranssiksi. Vasta 5500 K on puhtaan valkoista, kuten tässä talossa.

Katso valaistussuunnittelija Ilkka Pekanheimon kodin valaistusluento tästä linkistä.

 

Mainokset