Riittääkö ledivalon määrä omakotitalon valaistukseen?

Pirkkalassa on useita täyden spektrin päivänvalolla valaistuja taloja. Itse olen käynyt Pirkkalassa kolme ensimmäistä koululuokkaani, sain siellä ensimmäisen lusikkani hiihtokilpailupalkintona. Siksi Pirkkala on lähellä sydäntäni. 5.2.2015 pirkkalalainen asiakkaani, joka valaisi kotinsa n. 6 vuotta sitten päivänvaloloistelampuilla, kirjoittaa:

Terve.

Olemme rakentamassa uutta omakotitaloa ja pientä apua valaistussuunnitteluun kaivattaisiin. Rakensimme 2009 edellisen talomme, joka toteutettiin täysin saalinki-rakennussarjoilla ohjeidesi mukaan. Päivänvalosta emme enää ikinä luovu, mutta nyt mielessä olisi kovasti LED-tekniikka, mikäli sillä saadaan tarpeeksi valoa. Liitteenä on pohjakuvat ja leikkauskuva josta näkee huonekorkeuksia.

1.krs:n olohuoneeseen olemme ajatelleet turkkilaisessa hotellissa ollutta valaistusta (ilman spotteja), josta valokuva tässä:

turkkilainen katto

Eli liukuovien eteen tulisi 1800×1800 kokoiset alueet. Joudumme 2. krs viemäreiden ja ilmanvaihdon vuoksi laskemaan kattoa osittain n. 200-300mm, joten tämmöiselle valaistusratkaisulle olisi hyvin tilaa. Valotehon riittävyys tässä ratkaisussa jää vähän kysymykseksi.  Kiitoksia jo etukäteen!

Näin vastasin:
Terve
Kiitos kysymyksistä. Kun päivänvalovalaistukseen ihastutaan, siitä ei enää luovuta. Siitä on todella paljon iloa ja hyötyä kotona. Monet valaisevat myös työpaikkansa samalla valolla. Ledinauhan valo kyllä riittää, kun valitaan tehokkain nauha, ei huolta. Siitä alkaa olla jo riittävästi hyviä kokemuksia. Et erota valon laatua sinulla olevista päivänvaloloistelampuista muuten, paitsi että loistelamput ovat 6 vuoden aikana jo hieman kellertyneet ja niiden valomäärä on heikentynyt jopa  20-30 %. Loistevalon valomäärän heikentymisen huomaa jo 1-2 vuodessa, mutta ledivalon heikentymistä et havaitse vielä kuudessakaan vuodessa.
Päivänvalovalaistusvaihtoehdot vuonna 2015
  • ledinauha, useimmiten epäsuoraan valaistukseen sekä värisävyä vaihtava
  • ledinauha opaalimuovivalaistukseen, valokattoihin yms.
  • kosteutta kestävä ledinauha saunaan ja kosteisiin tiloihin sekä ulos epäsuoraan valaistukseen
  • lediplafondit, tavalliset ja himmennettävät sekä värisävyä vaihtavat
  • ledipaneelit, tavalliset ja himmennettävät  sekä värisävyä vaihtavat
  • E-27- ja E14-kantaiset ledilamput entisiin valaisimiin, jos on näitä. On myös muita lamppukantoja.
  • Jos sinulla on vanhoja loistevalaisimia, joissa on sytytin ja valaisin on vielä hyvässä kunnossa, kannattaa niihin vaihtaa päivänvalolediputket. Ne ovat taloudellisempia kuin loisteputket. Tulossa myös ohuita T5-putkia, jotka sopivat vanhoihin Saalinki-valaisimiin. Yli 10 vuotta vanhat valaisimet, joissa on magneettinen kuristin, alkavat jo olla palovaarallisia. Mutta lediputken avulla niistä tulee taas turvallisia.

Ledinauhan himmentäminen on edullisempaa kuin loistevalaisimen. Jos käytetään himmennystä,  tulee ledivalaistus edullisemmaksi kuin loistevalo ja usein ilman himmennystäkin.

Turkkilaisen hotellin valaistusideasi on erinomainen.  Laita riittävän suuri rakonen, minne asennat ledinauhan, jotta sinne on helppo asentaa eikä ledinauha näy kolosta.
Voit hyödyntää myös tällaista luonnonmukaista valaistusideaa. Valo tulee kauniisti kuvan läpi. Ledinauhaa käytetään valaistuksessa.
taivas  Alaslasketun katon reunoilla on RGB-ledit, tässä punaisena. (9)
Pilvikuva antaa kauniin rauhallisen, tyylikkään vaikutelman. Monet kikkailevat RGB-ledeillä, mutta niiden antama lopputulos ei ole mitenkään luonnonmukainen. Valaistus on tietysti pitkälti makuasia.
Kodin valaistussuunnittelua jatkat piirtämällä pohjapiirrokseen ajatuksesi valaistuksesta huoneittain niin kommentoin ja annan lisää ideoita. Lähetän sitten suunnitteluexcel-taulukon.
Terv. Ilkka

Jätä kommentti